Kérdések, melyeket mindenképpen mérlegeljünk, mielőtt kiválasztjuk fotósunkat

Az esküvői fotós kiválasztása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé, ha végig nézzük terjedelmes listánkat a nagy napra való készülődésről. Azonban tekintve, hogy ennek emlékét hosszú időkre őrizni fogjuk és még dédunokáink számára is megmutathatjuk életünk egyik legszebb pillanatait, kellően át kell gondolni a választást. Valójában nincs rá biztos módszer, hiszen mindenki számára eltérő dolgok fontosak, de reméljük ezzel a kis listánkkal közelebb repíthetünk tökéletes fotósodhoz és kevesebb gonddal kell megküzdened.

1.Mielőtt elkezdenéd a keresgélést, tedd fel magadnak a kérdést, hogy számodra mi a legfontosabb?

Szereted az esküvő gondosan összeválogatott elemeit és minden apró részletét vagy inkább család és emberközpontú vagy? Az egész fótózásnak legyen bulis, lazább hangulata vagy ünnepélyes, meghitt? Ezeket kell elsősorban eldöntened, hogy aztán célirányosan tudj egyeztetni a megfelelő szakemberrel.

2.Pontosan milyen szolgáltatást/csomagot szeretnél?

Nem kifejezetten kedveled, ha fotóznak? Kényelmetlen számodra ez a helyzet? Ebben az esetben jól jöhet az esküvő előtti fotózás vagy próba, ahol pontosíthatjátok a részleteket.

Fontos kérdés az is, hogy milyen időintervallumban szeretnél fotóst alkalmazni. Egészen a reggeli készülődéstől az éjszakába nyúló buliig vagy elegendő a szertartás mozzanatait és pár csoportképet megörökíteni? Mielőtt elkezdenéd összeállítani a lehetséges jelöltek listáját, ezeket mindenképpen vedd sorra és máris leszűkítetted a kört, könnyebben tudsz majd tájékozódni.  

3.Mit értékelsz jobban?

Gondold át, hogy a jövőben miként szeretnéd megtekinteni fotóidat. Ezt meglepő módon nem sok pár veszi figyelembe.

Csak digitális fotókat szeretnél, vagy valami kézzelfoghatóbbat, melyet megőrizhetsz és kincsként átadhatod majd gyermekeid számára? Esetleg mind a két megoldás érdekel?

Szívesen megtartanál egy gyönyörű albumot vagy több kisebb képkeretet választanál?

Fontos, hogy digitálisan is elérhető válogatást kapj?

Vannak olyan fotósok, akik ezeket csomagban ajánlják, de előfordulhat az is, hogy külön-külön kell kérned, mely plusz pénzbe kerül.

4.Mi fér bele a költségvetésedbe?

Elérkeztünk talán az egyik legkritikusabb ponthoz. Ez az a tényező, mely mindenkinél mindig más, nincs rá se jó, se rossz válasz. Függetlenül attól, hogy milyen keretet szánsz erre a célra, a keresgélés során biztosan számos kiváló fotóst fogsz találni, olyanokat is, akik messze meghaladják a varázsszámot.

Ebben az esetben még mindig átszámolhatod, hogy tudsz-e többet fordítani erre a szolgáltatásra, milyen hozzáadott értéke van, miért választanád azt a bizonyos fotóst drágábban?

Bárhogyan is döntesz, ne feledd, ez a te esküvőd, egy igazán személyes nap. Soha ne hasonlítgasd másokhoz a saját költségvetésedet, mert így is úgy is tökéletes lesz a nagy napod.

A keresés megkezdésekor láthatod:

5.Mit mond az adott szolgáltatóról az online jelenléte?

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítsd leendő jelöltedről mennyire megbízható és tapasztalt, ha egy kicsit körülnézel az interneten. Nézd meg a weboldalát, közösségi médiát, hírcsatornákat és véleményeket. Ebből már le tudod szűrni, hogy milyen az adott illető stílusa, személyisége, számodra szimpatikus-e. Nézd meg, hogy az elmúlt időszakban voltak-e megbízásai, milyen minőségűek? Amennyiben esetleg negatív vélemény érte, miért kapta?

6. Mikor úgy érzed megtaláltad a megfelelő embert, kérdezd meg tőle:

Hogyan működik a foglalás menete?

Először nyugodtan körül nézhetsz a weboldalon, megvizsgálhatod mi áll az Ászf-ben, pontosan milyen vállalásokat teljesítenek, mit biztosítanak számodra. Ezt követően, amennyiben már az előzetes tájékozódáson túl vagy és még mindig szimpatikusnak találod a fotóst, nyugodtan vedd fel vele a kapcsolatot.

  • Érdeklődj afelől, hogy az esküvő után mikor kapod meg a fotókat? Kié lesz a szerzői jog?
  • Kínál-e online hozzáférést a fényképekhez nektek és a vendégeknek?
  • Van-e találkozó és részletes megbeszélés az esküvő előtt?
  • Előzetesen meglátogatjátok-e a helyszínt, ha előtte még nem járt ott?
  • Hogyan történik a fizetés, vannak-e rejtett költségek?

Ezekkel a kérdésekkel jobban ki tudod szűrni a jelölteket és segít abban is, hogy elkerüld azokat az embereket, akikkel nehéz lenne együtt dolgozni vagy azokat a fotósokat, akik az eseményt követően túl hosszú ideg dolgoznák fel a képeket. Ebben az esetben mindenképpen keresgélj tovább.

7.Összapasszolunk-e?

Szintén az egyik legfontosabb kérdések közé tartozik. Ennek legegyszerűbb eldöntése, ha személyes találkozót szervezel vagy legalább videó hívásban látjátok-halljátok egymást.

A beszélgetésnek könnyűnek kell lennie, érezned kell, hogy a fotós valóban törődni fog a nagy napotokkal, szívvel-lélekkel dolgozik. Keress olyat, aki imádja a munkáját.

Néhány kérdést érdemes feltenni számára:

Láthatsz-e példát egy tipikus esküvői fotózás menetéről?

Tudna-e képet mutatni, hogy milyen típusú fényképeket készít a nap különböző szakaszaiban?

Láthatsz-e képeket más párok nagy napjáról? Referencia munkákat?

Az esküvő szervezésével járó stressz és elfoglaltság igen sok időt és energiát emészthet fel mindennapjainkból, de ha megvannak a megfelelő kérdések és pontosan tudod mit szeretnél, már nem lesz nehéz választani. Egy konkrét listával a kezedben egyszerűen gyűjtheted be az ajánlatokat és felteheted kérdéseidet. Sok sikert kívánunk hozzá! 🙂

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el